Wist je dat de grootste vervuiler van de planeet ‘’de spullen’’ zijn? Al die spulletjes die dagelijks gekocht worden, omdat we denken dat we ze nodig hebben. Elk los voorwerp moet wel geproduceerd en soms zelfs verzonden worden. Met een hoop CO2 uitstoot als gevolg. Wil jij verschil maken? Begin dan met consuminderen! Lees hier hoe.
Bedenktijd
Als je het gevoel krijgt dat je iets nodig hebt, geef jezelf dan een paar dagen bedenktijd. In deze dagen kun je nadenken of je het echt nodig hebt. In de tussentijd kun je ook kijken of er een alternatief is. Bijvoorbeeld een product dat je al in huis hebt, wat dienst kan doen.
Niet online kopen
Websites zijn erop ingericht om je aan te zetten tot het doen van een aankoop. Als je online shoppen vermijdt, dan is de kans dat je impulsief iets koopt veel kleiner. Je moet namelijk eerst naar een fysieke winkel gaan. Toch naar die winkel? Dwing jezelf om het product echt goed te bekijken en om erbij stil te staan of je het echt wil hebben. Is het kleding? Pas het dan eerst en maak alvast combinaties, zodat je echt zeker weet dat je het gaat dragen.
Geen nieuwsbrieven
Flyers, folders en online nieuwsbrieven: zorg dat je erbij uit de buurt blijft. Kortingsacties triggeren je om iets te kopen wat je niet nodig hebt. Jij bepaalt of je een nieuwe broek nodig hebt, niet een marketeer van een kledingbedrijf.
Bij twijfel niet doen
Ben je tot de conclusie gekomen dat je echt een nieuwe trui nodig hebt? Kijk dan eerst naar de meest duurzame manier om die trui aan te schaffen. Bijvoorbeeld tweedehands of gemaakt van duurzaam materiaal. Je wil er natuurlijk wel lang van kunnen genieten. Geen yes gevoel bij het passen? Koop het product dan gewoon niet en kijk nog even verder.
Tweedehands
Nieuw is vaak helemaal niet nodig. Kijk eens bij een tweedehands winkel. Je geeft producten een nieuw leven en vaak zijn items nog super uniek ook.
Delen of lenen
Heb je die nieuwe boor echt nodig? Dan kun je er ook voor kiezen om ‘m te lenen of te delen. Zo kun je er met meerdere personen gebruik van maken. Een boor ligt immers vaker stil dan dat die gebruikt wordt. Het scheelt je ook nog eens veel geld!
Ruilen
Is jouw eigen product niet meer naar wens, maar kan iemand anders er wel nog even mee vooruit? Ruil het dan! Denk bijvoorbeeld aan een kledingruil. Zo krijgen de items die weg lagen te stoffen in de kast toch nog een tweede leven en heb jij ook gelijk wat nieuwe dingen.
Repareren
Heb jij iets nieuws nodig, omdat het oude product niet meer functioneert? Probeer dan eens om het te repareren. Online kun je bijna alles vinden en leren. Het scheelt je ook enorm veel geld als je handig wordt in repareren. Lukt het echt niet? Dan kun je altijd iemand anders inschakelen, vaak is laten repareren goedkoper dan nieuw kopen.
Less is more
Kleding die je niet draagt, spullen die je niet gebruikt; het geeft een soort druk. Je hebt het gevoel dat je er snel iets mee moet gaan doen. Daarom geldt: minder is meer! Weinig, maar kwalitatieve spullen geven je een rustig gevoel. Je hebt weinig nodig en je weet dat het goed functioneert.
Challenge accepted
Houd jij wel van een uitdaging? Doe dan eens mee met een leuke challenge zoals ‘’koop niets nieuws’’. Hoe lang houd jij het vol? Je kunt ook anderen vragen om mee te doen. Stoppen met impulsief koopgedrag kan ervoor zorgen dat je veel bewuster wordt. Op termijn kan dit erg veel schelen voor het milieu.
Duurzaam consumeren
Toch echt iets nodig? Leer dan om duurzaam te consumeren, bijvoorbeeld met deze tips om duurzame producten te selecteren. Of maak gebruik van herbruikbare producten voor een beter milieu. Samen voor een betere wereld.