biologisch biodynamisch ecologisch organisch

Biologisch, biodynamisch, ecologisch of organisch; wat is het verschil?

De termen vliegen je om de oren: biologisch, biodynamisch, ecologisch en organisch. Misschien zit er zelfs eentje tussen waar je nog nooit van gehoord hebt. Toch heeft het allemaal te maken met het voedsel wat we allemaal eten en zitten er wel degelijk verschillen tussen. Wij nemen je graag mee in de uitleg en het verschil tussen deze termen. 

Biologisch

De bekendste en meest gebruikte term van deze vier is wel biologisch. Waarschijnlijk heb je het wel eens zien liggen in de supermarkt en misschien koop je het ook wel. Weet je ook wat dit precies inhoudt? Biologisch geproduceerd staat direct in verbinding met de landbouwmethode die wordt toegepast. Het belangrijkste bij biologische productie is dat er rekening wordt gehouden met milieu, plant, mens en dier. Dit is natuurlijk best wel een breed begrip. Wat dit inhoudt voor ons voedsel is dat er bij biologische productie alleen biologisch voer wordt gebruikt voor de dieren, er geen chemische bestrijdingsmiddelen, preventieve antibiotica en kunstmest gebruikt voor de gewassen en het weiland. Dit houdt in dat er alleen natuurlijke vijanden worden gebruikt als bestrijding. In Nederland zijn er bepaalde keurmerken voor biologisch voedsel zoals het EKO en Europees Biologisch keurmerk. Deze kun je op producten zien staan. Je kunt dus niet zomaar zeggen dat iets biologisch is, er zijn erg strenge regels vanuit de overheid om dit keurmerk te kunnen krijgen.

Biodynamisch

Biodynamisch is eigenlijk biologisch, maar dan nog met een schepje erbovenop. Het gaat er bij biologisch-dynamisch om dat je ook iets teruggeeft aan de natuur. Dat je ervoor zorgt dat je de natuur ook geeft, in plaats van alleen neemt tijdens het produceren van iets. Bij de biodynamische landbouw krijgen de dieren zelf geproduceerd biologisch voer (minstens 80%) en krijgt grond om het aantal jaar rust te herstellen. Daarnaast dienen dieren in hun natuurlijke vorm te blijven: kippen houden hun snavel en koeien hun hoorns. Op die manier wordt er op zo’n natuurlijk mogelijke manier geproduceerd. Hiervoor is een speciaal Demeter keurmerk, waar je biodynamisch voedsel aan kunt herkennen. 

Ecologisch

Ecologisch lijkt erg op biologisch, maar bij ecologisch wordt de gehele planeet vooropgesteld. Hier wordt ook de bodem, water en lucht bij betrokken. Alles wat het ecosysteem kan schaden, wordt dus vermeden bij de productie. Momenteel is er nog geen specifiek keurmerk voor deze term.

Organisch

Biologisch en organisch wordt vaak door elkaar gehaald. Dat komt voornamelijk doordat de Engelse term organic vrij vertaald biologisch betekent. Maar tussen biologisch en organisch zit wel degelijk een verschil. Organisch betekent namelijk: van planten en dieren afkomstig. Dit is een veel vrijere definitie en dat hoeft dus helemaal niet biologisch geproduceerd te zijn. 

Hoe selecteer je goede producten?

Nu de verschillen duidelijk zijn, is het mogelijk nog steeds lastig om de juiste producten te selecteren. Als duurzaamheids-fan val je snel voor 100% natuurlijk, organisch, biologisch of een andere ‘’nature’’ term. Als je zeker wil zijn dat het echt biologisch of biodynamisch is, kun je op zoek gaan naar de keurmerken EKO, Demeter of Europees Biologisch. Daarnaast kan het ook helpen om seizoensgebonden en lokaal voedsel te consumeren. Dat scheelt ook een hoop voor het milieu. Meer weten? Lees dan al onze tips voor duurzaamheid

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *