huishouden duurzaam

9 tips voor een duurzamer huishouden

Wil jij zorgen voor een duurzamer huishouden? Dan zijn er veel verschillende dingen die je kunt optimaliseren. Om toch door de bomen het bos te kunnen zien, delen we het huishouden onder in 9 verschillende categorieën, waarbij we tips geven per categorie. Welke pak jij als eerste aan?

Schoonmaken

Het huis schoon houden is een erg belangrijk onderdeel van het huishouden. Maar heb je er weleens over nagedacht wat voor impact schoonmaakgedrag heeft op het milieu? Er zijn veel chemische en agressieve schoonmaakmiddelen verkrijgbaar die erg schadelijk zijn voor de natuur. Je kunt een gemakkelijke switch maken naar milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Of nog beter: maar je eigen schoonmaakproducten met azijn, citroen en/of baking soda. Lees meer over duurzamer schoonmaken

Boodschappen

Uiteraard is het fijn als de koelkast weer goed gevuld is en er elke avond weer een lekkere maaltijd op tafel staat. Tijdens het doen van de boodschappen, kun je met een kleine bewustwording al een groot verschil maken voor de planeet. Koop bijvoorbeeld je groente en fruit lokaal en seizoensgebonden. Hierdoor hoeft het eten veel minder kilometers af te leggen. En dit hoeft helemaal niet duur te zijn, integendeel, het is vaak juist goedkoper, omdat dit voedsel volop verkrijgbaar is. Daarnaast kun je het beste een lijstje maken als je boodschappen gaat doen. Als je van tevoren je maaltijden plant in een weekmenu, hoef je minimaal in te kopen, waardoor voedselverspilling tegen wordt gegaan. 

Afval

Bij elk huishouden hoort helaas afval. We kunnen het niet tegengaan, maar wel verminderen. Als eerste kun je plastic afval zo veel mogelijk vermijden door herbruikbare zakjes mee te nemen als je boodschappen gaat doen. Daarnaast kun je afval op de juiste manier scheiden, groente eventueel composteren en waar mogelijk afval hergebruiken voor iets anders.

Isoleren

Een lekker comfortabel, warm huis maakt een thuis. Het is waarschijnlijk niemand ontgaan dat gas een stuk duurder is geworden én dat het niet goed is voor het milieu. Daarom is het handig om je huis goed te isoleren. Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan hoe je goedkoop en duurzaam je huis kunt verwarmen. En lees ook zeker onze tips om snel je huis te isoleren

Koken

Wil jij graag duurzamer koken? Dan zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Als eerst kun je er goed op letten dat je groente en fruit gebruikt uit het seizoen en uit de buurt. Gezond, vers en duurzaam! Daarnaast kun je proberen om het gebruik van vlees, vis en zuivel te minimaliseren. Dit heeft namelijk een groot impact op de natuur. Uiteraard hoef je er niet helemaal mee te stoppen, maar je kunt wel overwegen om biologisch, lokaal kwaliteitsvlees te kopen. Dat is ook nog eens extra gezond voor je gezin! En als je dat een paar keer per week doet, in plaats van elke dag, ben je nog goedkoper uit ook. 

Energiegebruik

De stofzuiger, vaatwasser, wasmachine, televisie, laptops, lampen en ga zo maar door. Tegenwoordig draait bijna alles op stroom en dat zorgt voor – je ziet het al aankomen – een hoog energiegebruik. Om dit te minimaliseren kun je energiezuinige apparaten zoals LED-lampen en energiezuinige huishoudelijke apparaten gebruiken. Schakel elektronica uit als ze niet in gebruik zijn en overweeg het gebruik van stekkerdozen met aan/uit-schakelaars om standby-stroomverbruik te verminderen. Op den duur kun je hier veel energie mee besparen. 

Tuinieren

De tuin is een heerlijke plek om te vertoeven en kan een hele positieve invloed hebben op onze omgeving en de natuur. Maar soms kan een verkeerde manier van tuinieren ook niet goed zijn voor het milieu. Houd tuinieren zo milieuvriendelijk mogelijk met deze tips: Kies voor inheemse planten in je tuin, verminder het gebruik van pesticiden en kunstmest, en overweeg het aanleggen van een composthoop om groenafval te verminderen en voedingsstoffen terug te brengen in de bodem. Ga jij lekker aan de slag in de tuin? Lees dan zeker meer over onze tips voor duurzaam tuinieren

Bewaren en opslaan

Het opslaan en bewaren van nieuwe spullen en boodschappen kan de houdbaarheidsdatum of levensduur aanzienlijk verlengen. Dit geldt voor bijvoorbeeld kleding en spullen, als je dit goed opbergt en er met respect mee omgaat, kun je er (mits het kwaliteitsspul is) erg lang van genieten. Dit geldt ook voor voedsel. Sla het op de juiste manier op en het blijft veel langer goed. Denk aan het bewaren van voedsel in weckpotten, leg groente in water en sluit verpakkingen goed af. 

Aankoopgedrag

Tot slot is het erg belangrijk dat je, als de inkoper van een geheel huishouden, bewust bent van je aankoopgedrag. Denk goed na over je aankopen en probeer te investeren in kwaliteitsproducten die langer meegaan en minder snel vervangen hoeven te worden. Kies voor duurzame en ethisch geproduceerde producten wanneer mogelijk. Lees meer over het selecteren van duurzamere producten. Probeer ook te consuminderen, wanneer heb je iets echt nodig? Gaat het ‘’oude product’’ mogelijk nog wel een ronde mee of kun je het zelfs repareren of upcyclen? Dan is dat vaak de meest duurzame optie!

Duurzamer stap voor stap

Door deze tips te volgen, kun je je huishouden stap voor stap duurzamer maken en een positieve impact hebben op het milieu. Zie het vooral ook als een mogelijkheid om iets terug te geven aan de prachtige natuur. We krijgen en nemen zoveel, tijd om ook eens iets terug te doen!